SELECT EPISODES:

Ibn-I Sina ~ Sina, micul geniu, serial subtitrat în română episodul 2

 

Povestea vieții lui Avicenna, filosof al Epocii de Aur islamice

Serialul Tânărul Sina, descrie copilăria legendarului Ibn Sina, cunoscut în Occident ca Avicenna, unul dintre cei mai importanți medici, astronomi, filozofi și scriitori din secolul al X-lea ai Epocii de Aur islamice și părintele medicinei moderne timpurii.

 

Știați că…. cea mai cuprinzătoare lucrare scrisă de o singură persoană din istoria umanității aparține marelui savant Ibn Sina (Avicenna)?

Cunoscut sub numele de „Avicenna” în Occident, İbn-i Sina s-a născut în 980 în Afsana, în apropiere de orașul Bukhara din Uzbekistanul modern. În Bukhara el primește lecții private și o educație bună de la tatăl său și savanții celebri. Memoria și inteligența sa extraordinară îl ajută foarte mult. La vârsta de 14 ani, a început să-și întreacă profesorii. La vârsta de 16 ani se atașează de medicină și  este călăuzit de  doctorul Kușyar. El nu numai a studiază medicina dar dezvoltă și noi tratamente. La vârsta de 19 ani devine doctor și începe să trateze pacienții gratuit. La vârsta de 21 de ani, este deja considerat unul dintre cei mai mari medici ai perioadei.

Ibn-i Sina a scris multe lucrări în domeniul medicinii; printre acestea, atrag atenția în special cele legate de sistemul cardiovascular. Una dintre cele mai mari lucrări ale sale, Kitabu’ș-Șifa, sau „Cartea sănătății”, este cea mai cuprinzătoare lucrare scrisă de o singură persoană din istoria umană. Această lucrare este o enciclopedie care reunește toate cunoștințele perioadei despre logică, fizică, geometrie, astronomie, matematică, muzică și metafizică.

 

Sursa 1

http://vidmoly.me/w/twoibgs0dxmv

 

Enable referrer and click cookie to search for bdeea9d3022f9f2b a927464ea619dc1e [] 2.7.33